Jak Radeton zvyšuje úroveň kontrol plynových rozvodů

Jakub Ulbrich|1. 12. 2017

Nic nevyrábíme, ani nevyvíjíme. Naším úkolem je hledat ve světě novou, moderní a funkční techniku pro správu inženýrských sítí, zpřístupnit ji českým firmám či živnostníkům a pomoci jim tak s každodenní prací.

Na první pohled se to zdá být vcelku nenáročný úkol, ve skutečnosti jde však o velmi závazný počin, který zahrnuje obrovské množství procesů od testování a hodnocení nové technologie, přes přípravy potřebných dokumentů k přístrojům, prezentace těchto novinek v oboru, ukázky nových přístrojů v terénu, školení pracovníků, udržování jejich informovanosti, nepřetržitou technickou podporu, servisní zázemí, až po celkový doživotní dohled nad přístrojem, uživatelem, investorem a jejich spokojeností.

Tímto stylem jsme v roce 1991 přinesli do České republiky revoluční lokátory kabelů a potrubí od britské firmy Radiodetection. Tento výrobce kompletně přepracoval do té doby zažitý tvar lokačních přístrojů a z neforemných krabičkových radiolokátorů s popruhem na krk a hůlkou opatřenou mechanicky natáčenou cívkou vytvořil moderní lokátor padnoucí do jedné ruky, jenž se ovládal jediným prstem. Nový tvar se později stal standardem i u lokátorů jiných výrobců a dnes lokátory sítí nezná nikdo jinak než jako „hokejky do ruky“. Lokátory Radiodetection se v České republice hojně rozšířily a pokud se dnes rozhlédnete po okolí, uvidíte tento modrý lokátor na každém rohu.

Radeton do svého portfolia dále přidával nové technologie a o něco později se pustil také do vodárenského odvětví, když objevil zásadní přístroj pro rapidní snižování ztrát vody z potrubí pomocí do té doby neznámé metody. Multikorelátor Enigma britské značky Ovarro v sobě totiž sdružoval rozsah a výkon až 36 klasických korelátorů, které se do té doby na vyhledávání úniků vody používaly. Dnes Enigma pomáhá snižovat ztráty vody skoro v každé vodárně v České republice a je stále nejvýkonnějším korelačním systémem na trhu.

Radeton se nadále věnoval technice pro odvětví energetiky a obor vodovodů a kanalizací a později pokračoval ještě dále. To už se však dostáváme k jádru věci, neboť v roce 2008 Radeton otevírá také plynárenský obor s technikou německého výrobce Esders, který se specializuje na vývoj a výrobu profesionálních přístrojů pro vyhledávání úniků plynu a měření těsnosti plynových rozvodů. Přístroje této značky jsou ve světě oblíbené především pro svou kvalitu, chytré funkce a vychytávky a Radeton cítí šanci změnit přístup také českých revizních techniků a servisních firem v plynárenství, kteří při pořizování vhodného vybavení pro svou práci stále často šetří na nesprávných místech. Jde o naši bezpečnost, a tu chce Radeton podpořit zpřístupněním profesionálních přístrojů pracovníkům všech plynárenských oborů. Pojďme si tedy představit firmu Esders a její přístroje, kterými obohacuje plynárenský svět.

Dipl. Ing. Bernd Esders založil firmu v roce 1989 na severozápadě Německa v městečku Haselünne a pojmenoval ji jednoduše Esders GmbH. Dnes se jedná o super moderní skvěle vybavený firemní areál s výrobními halami, servisním zázemím, kancelářemi, školicím střediskem, ale také firemním psem a ohradou, kde se pasou kozy a srnky.

Velmi pečlivě se zde vyrábí přístroje pro detekci úniků plynu a tlakové zkoušky potrubí. Každý přístroj se musí odlišit od standardu a musí nabídnout nějakou vychytávku navíc. Výrobce počítá s tím, že jeho produkty čeká dlouhá a nekompromisní služba často v těžkém terénu, a tak na tyto situace techniku připravuje. Detektory plynu jsou například opatřeny hliníkovým tělem a jsou konstruovány i na pád z 1 metru na beton. Digitální tlakoměry pro tlakové zkoušky potrubí jsou osazeny do robustních kufrů, které zvládnou polní blátivé podmínky nebo i plavbu v řece.

Pečlivost, kvalita, robustnost, spolehlivost, profesionalita – ač to zní jako klišé, ať chcete nebo ne, to jsou hlavní ingredience do přístrojů značky Esders, z nichž si dále představíme ty stěžejní pro revizní techniky plynových rozvodů, instalatérské firmy a další plynárenské obory.

LeckOmiO – vyroben pro revize nízkotlakých plynovodů

LeckOmiO pochází z trojčat. Bratr VibraGAS je detektorem plynu a bratr DruckTest 2000 je digitálním tlakoměrem. LeckOmiO však dostal do vínku oboje, a tak se ze všech tří bratrů stal nejoblíbenějším u instalatérů a revizních techniků odběrných plynových zařízení. Proč? Právě kvůli spojení detektoru plynu s tlakoměrem. Jedním přístrojem je tak technik schopen provést tlakovou zkoušku těsnosti i pevnosti nízkotlakého plynovodu a najít přesné místo úniku plynu. Esders schválně zkonstruoval přístroj s plynovou sondou a tlakovými čidly, neboť moc dobře ví, že tyto funkce reviznímu technikovi v terénu nejvíce pomůžou.

Přístroj reaguje na plyn už od 1 ppm, měřenou hodnotu zobrazuje číselně na podsvíceném displeji a na pozadí ji v předem zadaném časovém intervalu ukládá do paměti. Rozsah měření končí na hodnotě 1 %OBJ. (10 000 ppm), což pro kontrolu netěsností na potrubí bohatě postačuje. Detektor je velice citlivý, a tak se revizní technik nepodrobuje trapným situacím, kdy není schopen přístrojem potvrdit místa úniků, která před malou chvilkou nalezl kolega plynař s o několik tříd dražším detektorem. Zajímavou vychytávkou je vibrační alarm. Pokud nechce revizní technik zbytečně plašit obyvatele domu, stačí vypnout zvukový a světelný alarm přístroje. Pokud detektor ucítí plyn, jednoduše v ruce zavibruje. Intenzita vibrací se zvyšuje s velikostí naměřené koncentrace, a tak má technik přehled i o nebezpečnosti úniku.

Pro provádění tlakových zkoušek se k detektoru dodává ruční pumpa, která rozvod potrubí natlakuje, a křížená hadice určená pro přímé spojení přístroje, pumpy i potrubí. Právě na potrubí lze hadici připojit pomocí jedné ze dvou dodaných redukcí, ať už plynoměrové 5/4“, která pasuje do převlečné matice po plynoměru, nebo redukce s půlcoulovým závitem, pokud je plynoměr na svém místě a revizní technik se potřebuje připojit z místa napojení plynových spotřebičů (např. sporáku). K dispozici je však velká hromada závitových redukcí nebo gumových kónických špuntů pro připojení do potrubí. Vše lze k přístroji postupně dokoupit.

Připojení přístroje přes kříženou hadici umožní najednou tlakovat potrubí i sledovat aktuální hodnotu tlaku, není potřeba nic přepojovat. Veškeré příslušenství je opatřeno německými rychlospojkami, vše do sebe přesně a rychle zacvakne a revizní technik se nemusí strachovat, že jeho napojení by bylo netěsné.

Protože rozsah vestavěného tlakoměru končí až na hranici 200 kPa (2 bar), dokáže přístroj provést kromě zkoušky těsnosti také zkoušku pevnosti domovního nízkotlakého plynovodu. A umí nejen tlakové zkoušky potrubí, v přístroji je vestavěný program také pro tlakové zkoušky plynových regulátorů.

Orientace v ovládání přístroje je jednoduchá, menu a všechny informace jsou kompletně v češtině, a tak technik vždy ví, co spouští a co po něm přístroj chce. LeckOmiO dokáže během tlakových zkoušek samo spočítat pokles tlaku v potrubí, odpočítávat čas pro uklidnění na síti i čas pro měření, zobrazit přehledný report z měření, uložit časový záznam celé tlakové zkoušky do paměti přístroje nebo poslat naměřená data do počítače a vytisknout tak profesionální protokol na A4.

Těmito funkcemi a chytrým příslušenstvím přístroj šetří spoustu času právě reviznímu technikovi, který se může během měření věnovat jiné práci a tím tedy provést zakázku i několikanásobně rychleji. Je velmi lákavé mít jeden přístroj, který zastane celou práci, a tak revizní technici a instalatéři hojně nahrazují své hobby detektory a skleněná účka tímto profesionálním revizním přístrojem. Bezproblémový a bezporuchový provoz přístroje je v tomto oboru obrovskou výhodou, neboť, jak víme, technik potřebuje soustředit svůj čas hlavně na práci a organizaci zakázek, nikoliv na hledání příčin různých závad přístroje a vymýšlení výmluv pro své zákazníky, proč dnes nemůže přijet na domluvenou zakázku. 

GasTest delta – milenka revizního technika odběrných plynových zařízení

GasTest delta, jako každá milenka, provede reviznímu technikovi vše, co mu na očích vidí. Ten se pak nemusí poohlížet jinde po jiných přístrojích, protože veškerou práci, která je při revizích potřeba, delta3 zastane. Určitě namítáte, že už výše popsaný detektor LeckOmiO je snad dostačující přístroj pro revize. Ano je. GasTest delta však navíc nabídne ještě pár funkcí.

                

Stejně jako LeckOmiO dokáže detekovat plyn až do koncentrace 1 %OBJ., má tlakoměr pro provedení tlakových zkoušek těsnosti a pevnosti nízkotlakých plynovodů nebo plynových regulátorů, komunikuje s počítačem, tiskárnou do terénu atd. Ovšem navíc má vestavěný plynový průtokoměr, díky kterému dokáže fungovat jako velice citlivý a přesný plynoměr. K čemu je to dobré? K přímému měření provozuschopnosti potrubí. Abychom mohli klasifikovat nebezpečnost úniku plynu z potrubí podle TPG 704 01, musíme znát velikost úniku v litrech za hodinu. Tu lze samozřejmě dopočítat po tlakové zkoušce, známe-li objem potrubí a pokles tlaku za určitý čas. Jednodušší a mnohem přesnější je však změřit velikost úniku přímo. Představte si, že jsou všechny plynové spotřebiče v domě zavřené a neodebírají plyn. Je-li plynové potrubí těsné, čísla na plynoměru se ani nehnou. Pokud by však těsné nebylo, unikající plyn by roztočil plynoměr a na něm by bylo možné vysledovat velikost úniku přímo v litrech za hodinu. Prakticky to takto samozřejmě nefunguje, protože plynoměry běžně reagují až na vyšší průtoky např. od 40 litrů za hodinu. My však potřebujeme pro správnou klasifikaci měřit mnohem menší průtoky a zde se do hry dostává právě GasTest delta3.

Předchozí verzi přístroje GasTest delta z roku 2006 bylo opravdu možné osadit přímo místo plynoměru, přístroj měl vstupní i výstupní přípojku jako plynoměr. Nová verze však demontáž plynoměru nevyžaduje, osazení i použití je o mnoho jednodušší. Přístroj stačí připojit do jakéhokoliv místa plynovodu od hlavního uzávěru dále (klidně na konec potrubí místo kotle či sporáku) a stisknout START. Přístroj se o celé měření postará sám.

GasTest delta3 si nejprve nasaje plyn z potrubí do vestavěného měchu, poté požádá obsluhu o uzavření hlavního uzávěru plynu a zahájí měření. V první fázi odčerpá část obsahu měchu do plynovodu, aby dosáhl provozního tlaku v potrubí. V další fázi sleduje, co se v plynovodu děje. Je-li potrubí těsné, samo udržuje provozní tlak a přístroj tak nemusí do potrubí dočerpávat další plyn z měchu, aby dorovnával tlakové poklesy. Průtok z měchu přes přístroj je tedy nulový a potrubí lze tak vyhodnotit jako naprosto těsné. Pokud je však potrubí defektní, přístroj neustále čerpá plyn z měchu do potrubí, aby v něm provozní tlak udržel. Množství dočerpávaného plynu přístroj velmi přesně měří, a tak lze na displeji přímo odečíst velikost úniku v litrech za hodinu s přesností na dvě desetinná místa.

Není to geniální? Souhlasíme, geniální je, jak je to jednoduché. A nejkrásnější na tom všem je, že celé měření probíhá pod plynem, takže nedochází k zavzdušnění potrubí. Odpadá tak proces odvzdušňování plynovodů, kdy je nutné odpojit všechny spotřebiče a uvolnit koncové větve.

GasTest delta3 je úplná novinka. Než se dostane k českým uživatelům, čeká ji ještě kompletní počeštění všech textů na displeji, abychom ji tady rozuměli. Proslýchá se také, že umí provést tlakový test regulátoru plynu plně automaticky, ovšem prakticky tuto funkci v Radetonu ještě netestovali. Tak uvidíme.

Co se ale určitě ví, tak k přístroji lze připojit ještě externí tlakový senzor s rozsahem do 2,5 MPa, což otevírá dveře ke zkouškám středotlakých plynovodů a větších regulátorů plynu. Je snad ještě něco, co je pro revize plynovodů potřeba? …Možná zemní detektor úniků plynu pro revize plynových přípojek nebo průmyslových plynovodů uložených v zemi. To už by ale bylo na jeden přístroj moc, a tak je tu detektor plynu SIGI EX.

SIGI EX - ruční detektor plynu pro kontrolu nadzemních, ale i podzemních plynovodů

Detektor plynu SIGI EX je ruční přístroj určený už do náročnějších aplikací. Dobře si poradí při vyhledávání místa úniků na domovních či průmyslových plynových rozvodech, při hlídání osob v potenciálně nebezpečném prostředí, při zaplyňování neboli odvzdušňování potrubí, ale také při kontrolách těsnosti plynovodů uložených v zemi. SIGI EX je malý zázrak, neboť není rozhodně zvykem, aby tak malý přístroj vyhledával právě úniky plynu z podzemních plynovodů. Za vše může silné nasávací čerpadlo o sacím výkonu 25 litrů za hodinu, které dokáže nasávat i skrz tyč s krokovou sondou a přivádět tak do přístroje reálnou koncentraci držící se nad plynovodem na úrovni zemského povrchu.

Princip detekce úniků plynu s krokovou sondou je pak velmi jednoduchý. Zemní plyn je lehčí než vzduch, proto stoupá vzhůru a to i samozřejmě pod zemí až se dostane na úroveň terénu, nad kterým se už pak začne více rozptylovat a ředit. Přístroj prakticky provádí kontrolu na zemském povrchu a hledá sebemenší koncentrace, které z podzemního plynovodu unikly. Ideálním povrchem pro takovou detekci je travnatý porost, hlína nebo jiný pórovitý povrch, skrz který se plyn jednoduše „protáhne“. Plynu však nevadí ani pevnější povrchy, jako je kamenná či zámková dlažba, asfalt, betonové desky apod. V těchto případech však musí obsluha přístroje vyhledávat spáry a prasklinky v materiálech a měřit koncentrace právě v těchto místech. Plyn se šíří cestou nejmenšího odporu a jakékoliv mezery a mezírky v pevném povrchu jsou pro něj otevřené dveře. Voda a vlhkost póry v půdě ucpává a zhoršuje podmínky pro šíření plynu. Platí tedy, že čím sušší zemské podloží je, tím snazší je plyn na povrchu detekovat.

Pracovní postup detekce spočívá v přikládání krokové sondy na zemský povrch a měření koncentrace plynu v takovém místě. Je potřeba si trasu plynovodu rozdělit na stejně dlouhé úseky po několika metrech a provádět měření v každém úseku. Pokud je nalezen byť sebemenší únik, je nutné místo proměřit podrobněji a hledat bod s nejvyšší koncentrací plynu. I když tomu tak nemusí být vždy, většinou platí, že defekt potrubí se nachází přímo pod nejvyšší naměřenou koncentrací.

 

Koncentraci plynu SIGI EX zobrazuje na podsvíceném displeji. Díky silnému čerpadlu má velmi rychlou odezvu. Reaguje na koncentrace plynu už od 1 ppm a měří v plném rozsahu až do 100 %OBJ. Všechna měření ukládá do paměti a to v podobě časového záznamu koncentrace plynu v předem nastaveném sekundovém intervalu. Komunikace s PC je u tohoto typu samozřejmostí. Software pak nabízí archivaci dat nebo tisk profesionálních protokolů s naměřenými hodnotami a grafickými průběhy koncentrací.

Obecně je problematika hledání úniků zemního plynu z podzemních plynovodů o mnoho rozsáhlejší a pro tyto účely jsou konstruovány sofistikovanější přístroje. Nicméně ruční detektor plynu SIGI EX naprosto postačuje potřebám revizního technika, který chce kontrolovat těsnost plynových přípojek nebo provádět inspekce v zemi uložených plynovodů ve firemních areálech.

A jakou že vychytávku nabízí detektor plynu SIGI EX? Velkým pomocníkem je přídavná trojúhelníková sonda s širším záběrem, kterou lze namontovat na dlouhou tyč místo krokové sondy. Tvar sondy připomíná trojúhelník bez jedné strany. V přeponě trojúhelníkové sondy jsou vyvrtány otvory pro nasávání. Pomocí této sondy lze pak velmi jednoduše provádět kontroly vysoko položených plynovodů bez nutnosti stavění lešení a šplhání po žebříku. Při kontrolách firemních areálů a hal to pak znamená obrovskou časovou úsporu a zvýšení bezpečnosti práce.

 

Je dobré si uvědomit, že SIGI EX patří do sorty malých ručních detektorů plynu a tomuto zařazení také odpovídá mnohem nižší pořizovací cena v porovnání s náklady na pořízení sofistikovaných systémů určených přímo vyhledávání úniků z podzemních plynovodů. Tím se přístroj stává dostupnějším právě pro revizní techniky, kteří potřebují kontrolovat také plynové přípojky. 

Není to všechno

Toto jsou základní systémy pro kontroly plynových rozvodů. Ale z portfolia plynárenské měřicí techniky německého výrobce Esders to rozhodně není všechno. Pod touto špičkou ledovce je dále schovaný například multifunkční detektor všech typů úniků plynu Goliath, laserový detektor plynu ELLI, který dokáže detekovat plyn na vzdálenost až 50 metrů, kamerový systém GasCam pro zobrazení metanových mraků, systémy pro tlakové zkoušky nízko-středo-vysokotlakých plynovodů atd., ale o tom zase v nějakém dalším příspěvku.

Co je však ještě potřeba zmínit, tak je filozofie firmy Radeton a jejich snaha zákazníkům minimalizovat riziko nesprávného rozhodnutí při pořízení vhodného přístroje. Firma Radeton udržuje na svém skladu předváděcí přístroje, které jsou připraveny k testování v terénu. Radeton si je vědom, že zájemce o měřicí techniku si chce být co nejvíce jist svou investicí, proto je vždy ochoten techniku předvést, obsluhu zaškolit a zanechat zájemci přístroj po určitou dobu na nezávazné vyzkoušení. Přístroj tak sám projeví, zda je schopen zákazníkovi pomoci přesně tak, jak si on představuje.

Radeton má v rukávu ještě jednu pecku. Moderní technologie k firmě Radeton prostě patří, a tak jim neunikl ani největší technologický výkvět poslední doby – elektrovůz Tesla. A nenechávají si ho pro sebe. Všech 700 koní slouží pro potěšení přátel a zákazníků této firmy. Ti se mohou s Teslou povozit na výstavách, konferencích, školeních či seminářích, kterých se Radeton účastní nebo je pořádá.

A co takhle Teslu rovnou na celý víkend? I to u Radetonu lze. Každý, kdo si u této firmy v roce 2018 objedná nějaký přístroj, padá do osudí, ze kterého se každý kvartál losuje jeden šťastlivec. A to je jen jedna z cest, jak Teslu na víkend mít. Všechny možnosti jsou popsány na stránkách www.teslanavikend.cz.

Pokud tedy uvažujete o rozšíření nebo výměně vašeho vybavení, vyzkoušejte techniku značky Esders. Kromě perfektního přístroje pro svou práci můžete získat i nezapomenutelný zážitek. Kontaktní údaje a další informace o firmě Radeton, distributorovi přístrojů značky Esders pro Českou republiku a Slovensko, najdete na www.radeton.cz.


Další příspěvky

Minulý týden na AMPERu a na Polygonu Radetonu

Minulý týden byl pro nás v Radetonu opravdu nezapomenutelný 🌟. Na veletrhu Amper jsme představili revoluční brýle VGIS a zájem o ně byl ohromující. Chvílemi se před naším stánkem tvořily dlouhé fronty 👓!

Anna Rožňovcová | 26. 3. 2024