Akustický lokátor plastových plynovodních potrubí GAS TRACKER 2

Petr Svoboda|1. 9. 2021

Konečně „pořádné rafan" na plastový roury. Dosah až 300 m. Přesnost v rámci cm. Brzy i pro vodaře!

 

Trasování plastových plynovodů bez signalizačního vodiče - trhák roku je tady!

Již brzy i na vodovodní plastová potrubí...

 

Po letech testování podobných přístrojů se konečně na trhu objevil přístroj na trasování plastových plynovodů, který opravdu funguje. A navíc nás překvapila jeho jednoduchá obsluha, dobrý dosah až 300 metrů na každou stranu od místa napojení a krásná přesnost na centimetry.

  • *Phablet jako vyhodnocovací jednotka
  • *Pouze tři tlačítka pro obsluhu
  • *Velká mobilita (vše ve dvou kufrech)

Celý systém se skládá jen ze dvou kufrů, které odvezete a odnesete i na ta nejméně přístupná místa. V jednom kufru je vysílač s interní baterií na 4 hodiny provozu s možností dobíjení jak ze sítě, tak z auta. Ve druhém pak zemní sonda, rezonátor generující signál (tzv. „baňa“:-) jak ji nazvali borci z brněnských plynáren), phablet Trimble s aplikací pro vyhodnocení výsledků a různé adaptéry pro napojení.

Vysílač má pouze dvě tlačítka a zemní senzor jedno, takže není nutné složité nastavování nebo školení. Ovládání tím pádem zvládne i začátečník po jediném předvedení. I samotné propojení jednotlivých komponentů zvládne laik, protože jsou použity vojenské konektory. „Baňa“ se připojuje na hlavní uzávěr. V případě již zapojeného systému se tedy sundá regulátor mezi hlavní uzávěrem a plynoměrem. Rezonátor pak vysílá skrz plyn vibrační signál, který poté způsobí vibrace v okolní zemi. Zemní sonda následně slouží k zachycení tohoto signálu. Ke kvalitním výsledkům přispívá odnímatelná tyč pro přenášení. Tím je sonda při čtení dat z podzemí co nejvíce v klidu a výsledky tak nejsou zkresleny vibracemi tyče způsobené např. větrem nebo neklidnou rukou uživatele.

Jako vyhodnocovací jednotka se pak používá odolný špičkový phablet Trimble TDC600 s úhlopříčkou 6“ a operačním systémem Android 8.0. Má vysokou svítivost do jakýchkoli světelných podmínek a baterii dostatečně silnou, aby vydržela celou pracovní směnu. Phablet je se zemní sondou propojen přes technologii Bluetooth. Samotná aplikace pro zobrazení výsledků má velmi jednoduché a intuitivní ovládání.

Má jen dva režimy: režim předlokalizace pro rychlou orientaci, kde potrubí zhruba je, a režim přesného určení místa, kde názorně vidíte formou sloupkového grafu, kde je přesná poloha potrubí. Viz fotografie níže.

A na závěr výborná zpráva i pro vodaře: můžete se již brzy těšit na verzi pro trasování plastových vodovodních trubek s názvem APL 100 (aqua pipe locator 100)!

Zajímá vás to? Chtěli byste produkt předvést?

Produktový manažer:

Ing Petr Svoboda

tel.: 777 777 665

svoboda@radeton.cz


Další příspěvky

Přijďte se k nám podívat pod zem

Ponořte se do světa pokročilé lokační techniky právě ve chvíli, kdy se Brno stává epicentrem inovací během veletrhu AMPER. Přijďte za námi do pavilonu V ke kiosku 1.04 nebo nás navštivte přímo v našem sídle...

Anna Rožňovcová | 18. 3. 2024

Služební cesta do Dánska: Školení na zařízení DC SUPER FLEX ve firmě Dancutter

Služební cesty jsou důležitou součástí moderního byznysu, který umožňuje zaměstnancům rozvíjet své dovednosti a získávat nové zkušenosti. Jednou z nedávných služebních cest našeho servisního technika nás...

1. 3. 2024