Satelitní technologie v česku obstály na jedničku

Jakub Dirhan|31. 12. 2021

Už téměř dva roky české vodárny využívají satelitní technologie k vyhledávání úniků vody

Tato přelomová vesmírná technologie se stává (nejen) v Česku mezi vodárnami známou a diskutovanou.

O satelitních technologiích jsme vás informovali již ve dvou předchozích článcích a její představení jsme umístili na www.unikyvody.cz.

CHCETE BÝT SOUČÁSTÍ POKROKU?
Satelit kromě detekce úniků vody nově také umí zhodnotit stav potrubí, měřit korozivitu podloží a identifikovat ty části potrubí, které by měly být určeny pro obnovu.
Na mezinárodní konferenci Waterloss Prague 2022 (https://www.waterloss2022.org/) budeme mít přednášku právě na toto téma a hledáme partnera, který by mohl představit pilotní projekt na vlastním vodovodu. Pokud by se našel odvážný “pionýr”, který baží po nových technologiích a chce mít rozhodnutí o tom, jakou část infrastruktury obnoví, vědecky podložené, nechť nám dá vědět. Rádi vám tuto technologii představíme podrobně.

DŮKAZ MÍSTO SLIBŮ
Tento slogan si dovolujeme vypůjčit od výrobce deodorantů Old Spice, protože skvěle vystihuje nejen momentální situaci ohledně “satelitů”, ale ve finále skutečně ušetří nejedno propocené triko :).
Stále více tuzemských vodáren vkládá důvěru do analýzy vodovodní sítě pomocí satelitu. Ten se používá například pro hledání známek života na jiných planetách. U nás však hledá úniky vody a potenciální krizová místa ve vybrané oblasti.

ZAJÍMAVÉ STATISTIKY Z DOKONČENÝCH PROJEKTŮ V RÁMCI ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLIKY:

Počet satelitem odhalených poruch: 162
Objem skokového snížení ztrát vody: 38 l/s
Objem zachráněných m3 za každý rok: 1.198.000 m3

UTILIS SE MĚNÍ NA ASTERRA
Pokud jste se o satelity zajímali již v dřívějších článcích, možná vás zarazí nový název. Utilis díky rozšíření činností založil novou divizi, která nese název Asterra. Zaměřuje se nyní i na další činnosti, jako již zmíněnou analýzu stavu sítě, měření koncentrace soli v mořích v blízkosti odsolovacích stanic (to u nás asi moc nevyužijeme), ale např. zaměření na bezpečnost provozování železničních tahů už ano.
Více o satelitních technologiích najdete na www.unikyvody.cz

 

Odborník na satelitní technologie:

produktový manažer

Jakub Dirhan

+420 608 733 337

dirhan@radeton.cz


Další příspěvky

Minulý týden na AMPERu a na Polygonu Radetonu

Minulý týden byl pro nás v Radetonu opravdu nezapomenutelný 🌟. Na veletrhu Amper jsme představili revoluční brýle VGIS a zájem o ně byl ohromující. Chvílemi se před naším stánkem tvořily dlouhé fronty 👓!

Anna Rožňovcová | 26. 3. 2024

Přijďte se k nám podívat pod zem

Ponořte se do světa pokročilé lokační techniky právě ve chvíli, kdy se Brno stává epicentrem inovací během veletrhu AMPER. Přijďte za námi do pavilonu V ke kiosku 1.04 nebo nás navštivte přímo v našem sídle...

Anna Rožňovcová | 18. 3. 2024