MONITORING VODOVODNÍ SÍTĚ

Pepa Pospíšil|2. 11. 2022

GUTERMANN - PERMANENTNÍ MONITORING VODOVODNÍCH SÍTÍ

 

Filozofii Radetonu je přinášet ty nejzajímavější technologie z celého světa. Současným trendem a cestou, jak efektivně spravovat vodovod z pohledu snižovaní ztrát, jsou tzv. permanentní systémy plošného monitoringu vodovodní sítě. Jedna se o velké množství malých snímačů, které se rozmístí do sledovaných oblasti a automaticky provádí každou noc analýzu šumů a korelaci přesných míst uniku vody z vodovodní sítě. Díky tomuto systému má provozovatel čerstvé informace o nově vzniklých poruchách a může tak rychle reagovat. Tento systém určitě nenahrazuje pozici zkušeného hledače, ale podporuje ho, dává mu prostor zaměřit se na konkrétní místa úniků a šetři mu tak čas. V ideálním případě by těmito snímači měla byt pokryta cela vodovodní síť, což by vyžadovalo tisíce snímačů. Z praxe však víme, že systematickým přemísťováním i menšího množství snímačů, lze dosáhnout skvělých výsledku.

V průběhu srpna letošního roku proběhl pilotní projekt s 30 snímači ve spolupráci s Vodárnou Plzeň a za necelý měsíc nasazení bylo identifikováno 7 poruch.

 

Permanentní monitorovací systémy dodáváme již několik let (např. Enigma3m, Zonecan820). Na konferenci Water Loss v Praze, kde se pravidelně setkávají odbornici na ztráty vody z celého světa, nás však ohromil produkt ZONESCAN NB-IoT z dílen švýcarské firmy GUTERMANN. Tato společnost sbírá zkušenosti v oboru lokalizace poruch již 70 let a dodává technologie do celého světa. Společnost GUTERMANN je také držitelem mnoha světových oceněni za inovace a technologicky přínos ve snižování ztrát vody.

VÝHODY ZONESCAN NB-IoT

Jako první systém využívá k přenosu dat nejnovější technologii NB-IoT (Narrow Band Internet of Things). Jde o technologii přenosu dat na platformě LTE, která v mnohem předči tradiční 3G/4G sítě. Vyniká především v prostupnosti přes kovové poklopy, velmi nízkou spotřebou a má nižší provozní náklady. Zajímavostí je, že si společnost Gutermann sama vyrábí komunikační moduly.

malé rozměry snímače, který lze instalovat téměř do jakéhokoliv hrnku, šachty, apod.

uživatelsky vyměnitelná baterie po 3–5 letech

obsluha a správa projektů pomoci mobilní aplikace ZONESCAN pro Android

cloudová aplikace Gutermann CLOUD s podporou Google Maps a Street View (frekvenční analýza, histogram šumů, automatická a manuální korelace, stav baterie, analýza komunikace a spousta dalších vychytávek)

nezávislost na FM vysílání - synchronizace lokátorů probíhá nezávisle na FM vysílání

 

 

Pokud chcete lokátor vyzkoušet, řekněte Pepovi:

Produktový manažer

Josef Pospíšil

+420 777 766 655

pospisil@radeton.cz


Další příspěvky

Minulý týden na AMPERu a na Polygonu Radetonu

Minulý týden byl pro nás v Radetonu opravdu nezapomenutelný 🌟. Na veletrhu Amper jsme představili revoluční brýle VGIS a zájem o ně byl ohromující. Chvílemi se před naším stánkem tvořily dlouhé fronty 👓!

Anna Rožňovcová | 26. 3. 2024